Allergy to lemon: review of literature

О.S. Prilutskyi, Yu.A. Lyhina

State Educational Organization of Higher Professional Education «Donetsk National Medical University named after M. Gorky», Donetsk, Donetsk People’s Republic

ALLERGOLOGY AND IMMUNOLOGY IN PEDIATRICS, Volume 59 • Number 4 • December 2019, pp. 4 – 14
DOI: 10.24411/2500-1175-2019-00017

The review presents an analysis of domestic and foreign scientific publications on the frequency of sensitization and clinical manifestations of allergy to lemon and its components. A variety of clinical reactions to the use of lemon has been investigated. The main allergens of lemon and possible cross-reactions with allergens of other citrus and nuts have been characterized.

  1. Балаболкин И.И. Пищевая аллергия у детей //Аллергология и иммунология в педиатрии. 2008. №4 (15). С. 7–15.
  2. Atopic dermatitis: a candidate for disease modifying strategy / Т. Bieber, М. Cork, S. Reitamo // Allergy. 2012. Vol. 67. P. 969–975.
  3. Branum A.M., Lukacs S.L. Food allergy among children in the United States // Pediatrics. 2009. Vol. 124, № 6. P. 1549–1555.
  4. Bisgaard H. The Copenhagen Prospective Study on Asthma in Childhood (COPSAC): design, rationale, and baseline data from a longitudinal birth cohort study //Ann. Allergy Asthma Immunol. 2004. Vol. 93. P. 381–389.
  5. Bird J.A. Food allergy: update on clinical interventions leading to desensitization and tolerance // Pediatric Allergy, Immunology, and Pulmonology. 2010. Vol. 23, № 4. P. 231–236.
  6. Достижения и проблемы диагностики пищевой аллергии у детей / А.Н. Пампура, О.В. Юдина, Ю.Г. Мухинаи др. // Трудный пациент. 2007. № 10. С. 10–16.
  7. Боровик Т.Э., Ревякина В.А., Макарова С.Г. Диетотерапия при пищевой аллергии у детей раннего возраста // Российский аллергологический журнал. 2005. Приложение № 1. 28 с.
  8. Борисова И.В., Смирнова С.В. Пищевая аллергия у детей. Красноярск: изд-во КрасГМУ, 2011. С. 13–14.
  9. Лусс Л.В. Пищевая аллергия и пищевая непереносимость, терминология, классификация, проблемы диагностики и терапии: пособие для врачей. М.: Фармарус Принт, 2005. 105 с.
  10. Crawford L.V., Blaisi M.S. Food allergy in childhood // Comprehensive Therapy. Vol. 86, № 1. P. 138–139.
  11. Балаболкин И.И. Раннее лечение детей с атопией // Педиатрия. № 2. С. 56–58.
  12. Foods that cause adverse reactions and ailments: the EuroPrevall survey results in Vilnius (Lithuania) / A. Kavaliūnas, G. Šurkienė, R. Dubakienė et al. // Acta medica Lituanica. 2013. Vol. 20, № 1. P. 33–42.
  13. Rance F., Grandmottet X., Grandjean H. Prevalence and main characteristics of schoolchildren diagnosed with food allergies in France // Clinical & Experimental Allergy. 2005. Vol. 35, № 2. P. 167–172.
  14. Adverse reactions to food and food allergy in young children in Iceland and Sweden / I. Kristjansson, B. Ardal, J.S. Jonsson et al. // Scandinavian journal of primary health care. 1999. Vol. 17, № 1. P. 30–34.
  15. Yalcin A.D., Hüseyin Polat H. Adults Food Allergies in Mediterranean Region of Turkey // J. Aller. Ther. S. 2013. Suppl. 3. P. 1–2.
  16. Audicana M., Bernaola G. Occupational contact dermatitis from citrus fruits: lemon essential oils // Contact dermatitis. 1994. Vol. 31, № 3. P. 183–185.
  17. Eosinophilic gastroenteritis and citrus-induced urticaria / А. Kumar, S.S. Teuber, S. Naguwa et al. // Clinical reviews in allergy & immunology. 2006. Vol. 30, № 1. P. 61–70.
  18. Anaphylaxis from mandarin (Citrus reticulata): identification of potential responsible allergens / D.G. Ebo, O. Ahrazem, G. Lopez-Torrejon et al. // International archives of allergy and immunology. 2007. Vol. 144, № 1. P. 39–43.
  19. Citrus Allergy from Pollen to Clinical Symptoms / R.A. Iorio, S. Del Duca, E. Calamelli et al. // PLoS ONE. 2013. Vol. 8, № 1. P. E53680.
  20. Self-reported food hypersensitivity in Sweden, Denmark, Estonia, Lithuania and Russia / N.E Eriksson, C. Moller, S. Werner et al. // Journal of investigational allergology and clinical immunology. 2004. Vol. 14, № 1. P. 70–79.
  21. A case of anaphylaxis caused by lemon sorbet / A. Naruse, J. Osako, D. Tsuruta et al. // J. Allergy Ther. 2012. Vol. 3. P. 112–117.
  22. Lipid transfer proteins and allergy to oranges / O. Ahrazem, M.D. Ibáñez, G. López-Torrejón et al. // International archives of allergy and immunology. 2005. Vol. 137, №. 3. P. 201–210.
  23. Bourrier T., Pereira C. Allergy to citrus juice // Clinical and Translational Allergy. 2013. Vol. 3, № 3 (Suppl. 3). P. 153.
  24. Anaphylaxis to lemon soap: citrus seed and peanut allergen cross-reactivity / I.N. Glaspole, M.P. de Leon, J.M. Rolland et al. // Annals of Allergy, Asthma & Immunology. 2007. Vol. 98, №. 3. P. 286–289.
  25. Cardullo A.C., Ruszkowski A.M., DeLeo V.A. Allergic contact dermatitis resulting from sensitivity to citrus peel, geraniol, and citral // Journal of the American Academy of Dermatology. 1989. Vol. 21, №. 2. P. 395–397.
  26. Contact allergy to limonene from a home-made cosmetic / A. Tammaro, A. Narcisi, P.P. Di Russo et al. // European Journal of Inflammation. 2012. Vol. 10, № 2. P. 243–245.
  27. Endophthalmitis related to lemon allergy in a heroin addict / A. Armentia, F. Pineda, B. Martín-Armentia et al. // Allergologia et immunopathologia. 2016. Vol. 44, № 5. P. 472–474.
  28. IgE to novel citrus seed allergens among cashew-allergic children / J. Brandström, G. Lilja, C. Nilsson et al. // Pediatric Allergy and Immunology. 2016. Vol. 27, № 5. P. 550–553.
  29. Food allergy mediated by IgG antibodies associated with migraine in adults / C.M. Arroyave Hernández, M.E. Pinto, H.L. Hernández Montiel // Revista Alergia México. 2007. Vol. 54, № 5. 162–168.
  30. Freeman S., Rosen R.H. Urticarial contact dermatitis in food handlers // Medical journal of Australia. Vol. 155, № 2. P. 91–94.
  31. Витковский, В. Л. Плодовые растения мира. СПб: Лань, 2003. С. 525–530.
  32. Gulsen O., Roose M.L. Lemons: diversity and relationships with selected Citrus genotypes as measured with nuclear genome markers // Journal of the American Society for Horticultural Science. 2001. Vol. 126, № 3. P. 309–317.
  33. Guentert M. The flavour and fragrance industry – past, present, and future / Flavours and Fragrances. Springer, Berlin, Heidelberg. 2007. P. 1–14.
  34. Місце харчової сенситизації в структурі гіперчутливості у дітей Запоріжжя / С.М. Недєльська, О.П. Пахольчук, Т.Г. Бессікало // Запорожский медицинский журнал. 2011. Т. 13, № 2. P. 103–104.
  35. Еозинофільний езофагіт як один із проявів гастроінтестинальної харчової алергії в дітей / С.Л. Няньковський, М.І. Городиловська, В.А. Іванців и др. // Здоровье ребенка. 2015. № 2. С. 76–79.
  36. Шумна Т.Є. Характеристика гіперчутливості до алергенів у дітей Запорізького регіону // Перинатология и педиатрия. 2011. №1 (45). С. 59–62.
  37. Матющенко О.В. Состояние функциональной активности В-клеточного звена иммунитета у детей с бронхиальной астмой // Вестник Витебского государственного медицинского университета. 2010. Т. 9, № 4. С. 112–116.
  38. Roy-Ghanta S., Larosa D.F., Katzka D.A. Atopic characteristics of adult patients with eosinophilic esophagitis // Clinical Gastroenterology and Hepatology. 2008. Vol. 6, № 5. P. 531–535.
  39. Атопический дерматит у подростков: факторы риска, триггерные факторы и спектр сенсибилизации / В.В. Массерова, Н.В. Геращенко, Л.Ф. Казначеева и др. // Вестник Новосибирского государственного университета. Серия: Биология, клиническая медицина. 2009. Т. 7, № 2. С. 108–114.
  40. Agarkhedkar S.R., Bapat H.B., Bapat B.N. Avoidance of food allergens in childhood asthma // Indian Pediatr. 2005. Vol. 42, № 4. P. 362–366.
  41. Прилуцкий А.С., Лыгина Ю.А. Частота сенсибилизации к лимону у детей с пищевой аллергией на основании клинических показателей и специфических IgE-антител // Материалы Международного медицинского форума Донбасса «Наука побеждать… болезнь» 15–16 ноября 2017 г. Университетская клиника 2017, приложение. C. 119.
  42. Прилуцкий А.С., Лесниченко Д.А., Лыгина Ю.А. Исследование уровней специфических IgE-антител к лимону, общего IgE, IL-4 у взрослых лиц с пищевой аллергией // Российский аллергологический журнал. 2016. Т. 2, № 3. С. 143–144.
  43. Identification of four IgE‐reactive proteins in raspberry (Rubus ideaeus L.) / G. Marzban, A. Herndl, D. Kolarich et al. // Molecular nutrition & food research. 2008. Vol. 52, № 12. P. 1497–1506.
  44. Прилуцкий А.С., Лыгина Ю.А. Аллергия к лимону: описание случая орального аллергического синдрома в сочетании с аллергическим средним отитом и лабиринтитом у больной с полисенсибилизацией и множественными проявлениями аллергии // Российский аллергологический журнал. 2019. Т. 16, № 2. С. 25–32.
  45. Сочетание бронхиальной астмы и аллергического ринита, вызванных локальной бытовой сенсибилизацией. Описание случая с кратким анализом литературы / А.С. Прилуцкий, И.А. Прилуцкая, Ю.Д. Роговая // Российский аллергологический журнал. 2017. Т. 14, № 1. С. 47–53.
  46. Proteome from lemon fruit flavedo reveals that this tissue produces high amounts of the Cit s1 germin-like isoforms / V. Pignataro, C. Canton, A. Spadafora et al. // Journal of agricultural and food chemistry. 2010. Vol. 58, № 12. P. 7239–7244.
  47. Koltunow A.M., Hidaka T., Robinson S.P. Polyembryony in Citrus (Accumulation of Seed Storage Proteins in Seeds and in Embryos Cultured in Vitro) // Plant physiology. 1996. Vol. 110, № 2. P. 599–609.
  48. Germin-like protein Cit s 1 and profilin Cit s 2 are major allergens in orange (Citrus sinensis) fruits / J.F. Crespo, M. Retzek, K. Foetisch et al. // Molecular nutrition & food research. 2006. Vol. 50, № 3. P. 282–290.
  49. Ревякина В.А. Эпидемиология аллергических заболеваний у детей и организация педиатрической аллергологической службы в России // Педиатрия. 2003. № 4. С. 47–51.
  50. Охотникова, Е.Н. Гастроинтестинальная пищевая аллергия у детей // Клінічна імунологія. Алергологія. Інфектологія. 2013. № 2. С. 5–13.
  51. Developmental stimuli and stress factors affect expression of ClGLP1, an emerging allergen-related gene in Citrus limon / L. Bruno, N.D. Spadafora, D. Iaria et al. // Plant Physiology and Biochemistry. 2014. Vol. 79. P. 31–40.
  52. The clinical relevance of lipid transfer protein / R. Asero, M. Piantanida, E. Pinter et al. // Clinical & Experimental Allergy. 2018. Vol. 48, № 1. P. 6–12.

Prilutskyi ОS, Lyhina Yu.A. Allergy to lemon: review of literature. Allergology and Immunology in Pediatrics. 2019;59(4):4-14. (In Russ.) https://doi.org/10.24411/2500-1175-2019-00017

For correspondense

О.S. Prilutskyi
e-mail: aspr@mail.ru.

Yu.A. Lyhina
e-mail: alikora@ukr.net.

ALLERGOLOGY and IMMUNOLOGY in PEDIATRICS